Aliexpress invoerrechten

Moet ik invoerrechten betalen als ik op aliexpress bestel?

Je wilt een product bestellen op AlieXpress.

Maar moet je nu extra betalen voor belastingen en invoerrechten?

We hebben het voor je uitgezocht!

Laten we bij het begin beginnen. AlieXpress is aantrekkelijk omdat je producten kunt kopen die vele malen goedkoper zijn dan de Europese webshops en winkels. Waarom zou je dan niet altijd in China bestellen?

Nou, elk voordeel heeft z’n nadeel. Allereerst is de verzendtijd niet optimaal, de levertijd om een product van China naar Nederland te verzenden duurt gemiddeld 14 tot 35 dagen. Soms ligt het product al binnen 2 weken op de deurmat en soms moet je een hele maand wachten.

Daarnaast is het best lastig om de kwaliteit van een product te bepalen. Daarom heb ik een artikel geschreven zodat je ervoor kunt zorgen dat je de kwaliteit van het product redelijk kunt bepalen.
Bekijk het artikel: betrouwbaar kopen via AlieXpress.

Snelmenu

Invoerrechten en belastingen

Je hebt een leuk product gevonden, het product heeft de kwaliteitscheck doorstaan en je bent van plan het product aan te schaffen. Echter vraag je je af of je geen extra kosten hoeft te betalen zodra het product via de douane Europa binnenkomt.

Wist je dat producten binnen Europa vrij zijn van invoerrechten en omzetbelasting?

Komt het pakketje buiten Europa, wat meestal het geval is via AlieXpress (Azië), dan gaat het pakketje door de douane.

Eigenlijk is de vuistregel heel erg simpel. Indien de totale order waarde onder de 22 euro is betaal je geen invoerrechten en geen omzetbelasting (btw).

Naast invoerrechten en omzetbelasting kunnen er ook accijnzen aan een bepaald product gebonden zijn. Accijnzen zijn voornamelijk toegevoegd aan alcoholhoudende producten, minerale oliën (zoals benzine dieselolie en lpg) en tabaksproducten.

De volledige tarievenlijst voor accijnsproducten vindt je hier.

Bereken eerst de orderwaarde

Let op: de orderwaarde wordt berekent over het totaal van de bestelde producten. Koop je dus 5x een product van 5 euro en wordt dit als 1 pakket verzonden dan is de totaalwaarde van de order 25 euro en dien je omzetbelasting te betalen.

De totaal waarde van deze order is €31,22. Je betaalt dus omzetbelasting en inklaringskosten op bovenstaande order. Het komt echter regelmatig voor dat je de dans ontspringt. Niet alleen pakketjes worden namelijk aangemeld bij de douane. Vooral als het totale orderbedrag om en nabij 22 euro is.

Mocht je je afvragen waarom ik een cashback van €1,64 krijg? Check dan ook even dit artikel: AlieXpress CashBack. Hier leg ik uit hoe ook jij gebruik kunt maken van AlieXpress Cashback!

Spreid je producten om BTW en invoerrechten te voorkomen

Pro Tip: Je kunt de producten los van elkaar bestellen zodat ze apart verzonden worden. Zorg er dan wel voor dat er een paar dagen tussen zit! Anders bundelt de vendor ze samen in 1 pakket en kom je alsnog in aanmerking voor extra belastingen.

Hieronder heb ik een overzichtelijke tabel gemaakt waarin je gemakkelijk kunt zien wat en wanneer je extra belastingen moet betalen voor een bestelling op AlieXpress.

Waarde van de zending Belastingen
Tot en met 22 euro Geen invoerrechten

Geen btw (omzetbelasting)

Meer dan 22 euro tot en met 150 euro Geen invoerrechten

Wel btw (omzetbelasting)

Inklaringskosten (€ 17,45)

Meer dan 150 euro

 

Wel invoerrechten

Wel btw (omzetbelasting)

Inklaringskosten (€ 17,45)

Let op: Je mag geen pillen, namaak producten, planten, dieren en medicijnen zomaar invoeren.

Wat zijn Inklaringskosten?

Invoerrechten Aliexpress DHL

Naast belastingen en invoerrechten moet je ook inklaringskosten betalen aan het postbedrijf dat je pakketje bezorgt. Zij hebben namelijk de bestelling moeten aanmelden bij de douane. Dat is natuurlijk niet gratis en kost een paar euro’s tot een paar tientjes. Afhankelijk van het bedrijf dat jouw pakketje aanmeldt.

Ik heb even uitgezocht hoe het bij PostNL geregeld is. Bij PostNL betaal je 17,55 euro (14.50 ex btw) voor inklaringskosten (dit geldt alleen voor verzendingen exclusief verzekerings- en verzendkosten). Voor postzendingen vragen zij een bedrag van 13 euro. Inklaringskosten zijn alleen van toepassing op orders boven 22 euro.

Let op: regelmatig worden de pakketjes verzonden met een lager bedrag dan de oorspronkelijke aankoop. Zodra je iets vanuit t buitenland besteld speel het eerlijk en vraag de verkoper om het juiste bedrag op de verpakking te zetten.

Moet ik invoerrechten betalen?

Indien het totaalbedrag van je bestelling boven de 150 euro uitkomt worden zijn er invoerrechten van toepassing. Ik heb de tabel hieronder uitgewerkt.

Product Invoerrechten
variëren
van /
tot en
met

btw

Hoe maak ik
de berekening?
Telefoontoestellen 0 21% Zie berekening A
Computers en
computeronderdelen
0 21% Zie berekening A
Koptelefoons en
microfoons
0 t/m 2 % 21% Zie berekening B
Speelgoed 0 t/m 4,7% 21% Zie berekening B
Boeken 0 6% Zie berekening A
Cd’s en Dvd’s 0 t/m 4,7 % 21% Zie berekening B
Koffers en
weekendtassen
0 t/m 3,7% 21% Zie berekening B
Schoeisel 3,5 % / 17% 21% Zie berekening B
Sieraden en juwelen 0 t/m 4% 21% Zie berekening B
Kleding 0 t/m 12% 21% Zie berekening B
Schoonheidsmiddelen/
verzorgingsproducten
0 21% Zie berekening A
Auto- en
motoronderdelen
3 t/m 4,5% 21% Zie berekening B
Horloges 4,5%
(min € 0,30 en
max € 0,80 per horloge)
21% Zie berekening B

Berekening A

Bereken de btw omzetbelasting (21%) over de totaalwaarde van de goederen. Dit is inclusief alle kosten! Zoals onder andere: vervoerskosten, verzekering etc. etc.

Berekening B

Kom je in aanmerking voor het betalen van invoerrechten dan bereken je eerst de waarde van de te betalen invoerrechten. Vervolgens voeg je de waarde van de invoerrechten toe aan de waarde van producten. Vervolgens bereken je de te betalen btw (21%) over deze goederen.

Bron: Belastingdienst

Wat mag je niet invoeren?

Het is eigenlijk vanzelfsprekend welke producten je wel en niet mag invoeren, maar om de volledigheid van dit artikel te waarborgen heb ik hieronder een lijstje met producten gemaakt die je niet zomaar mag invoeren.

Je mag geen wapens, pillen, namaak artikelen, platen dieren en medicijnen zomaar invoeren. Het pakketje kan in beslag worden genomen en in sommige gevallen kun je zelfs vervolgd worden! Dus let goed op en houd je aan de Nederlandse wet.

Conclusie

Niet zomaar alles bestellen, eerst even bedenken of je het product wel mag invoeren.

Het is best belangrijk om vooraf te weten wat je wel en wat je niet mag invoeren. Daarnaast is het van belang om vooraf de kosten te bepalen voordat jet een product inkoopt. Op deze manier kun je je marges beter bepalen en indien het om een consumenten aankoop gaat weet je vooraf de exacte kosten van de bestelling en kom jet niet voor verrassingen te staan.

Verder zou ik zeggen, leef je uit! Doe je ding en ga op zoek naar dat ene product wat je hier in Nederland nog niet kunt krijgen.

Heb je vragen? Laat hieronder een berichtje achter.

 

 

About the Author Martijn

Hoi, Martijn hier. Ik ben verslaafd aan internet marketing sinds 2015. Ondertussen werk ik fulltime als internet marketeer en deel ik mijn ervaringen op dit blog om mijn ontdekkingen en proces te documenteren en uiteraard jou een handje op weg te helpen met jouw online avontuur. Heb je vragen, suggesties of opmerkingen laat dan een berichtje achter zodat ik je vraag zo goed mogelijk kan beantwoorden zodat ook andere er voordeel uit kunnen halen.

Leave a Comment:

29 comments
Rob Marcus says februari 2, 2018

Hey,

Moet je ook invoerrechten betalen over de bezorgkosten als de verkoper de bezorgkosten betaald.?

Reply
  Martijn says februari 16, 2018

  Nee, je betaald alleen invoerrechten voor orders boven 22 euro.

  Reply
Rina v Barlingen says februari 7, 2018

Ik wil graag 10 x desktop organizer bestellen, via bovenstaande website. De levering komt uit Duitsland. Totaal bedrag 87,00.

Als ik het goed begrepen heb, hoef je binnen de EU geen invoerrechten te betalen, klopt dat?
zijn er nog andere extra kosten waar ik rekening mee dien te houden?. [ muv de verzendkosten natuurlijk]

Reply
Hanneke says maart 1, 2018

Hoi Martijn,
Ik was van plan deze te bestellen op Ali:
https://nl.aliexpress.com/item/Huawei-Honor-9-64GB-Multiple-Languages-4G-LTE-Mobile-Phone-Android-7-0-Octa-Core-2/32819983583.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.261.Wrew0r
€281,-.. klopt het dat ik om en nabij de 63 euro invoerkosten +17,50 moet betalen? Dus op een bedrag van ongev 360 uit kom? alvast bedankt!

Reply
  Martijn says mei 24, 2018

  Beste Hanneke,
  De invoerrechten voor een telefoon is 0%
  Echter is het bedrag 281 euro. Dat is boven de 22 euro waardoor je dus 21% betaald over het totaal bedrag. 281 * 0.21 = € 59,01 + €17,55 inklaringskosten
  Dan kom je uit op een bedrag van €357,56

  Gr, Martijn

  Reply
Manouk says maart 2, 2018

Hallo ik wil op Ali express een spiegel kopen van €235,67. Weet jij misschien wat de kosten in totaal worden qua invoerrechten, belasting, en koerierskosten?

Reply
  Martijn says mei 24, 2018

  Ik durf niet met zekerheid te zeggen wat de invoerrechten voor een dergelijk product zullen zijn (wellicht heb jij ondertussen het antwoord). Ga er maar wel van uit dat je BTW en inklaringskosten betaald.

  Reply
den says maart 3, 2018

als ik weiger invoerrechten te betalen, omdat het anders te duur wordt.
Ben ik dan verplicht om invoerrechten te betalen, ook als ik het pakket weiger?

Reply
  Martijn says mei 24, 2018

  Ik heb hier geen ervaring mee. Wellicht kun jij jouw ervaring met ons delen. Ben erg benieuwd

  Reply
K van Dijk says maart 10, 2018

Beste Martijn,

Wat ik eventueel zou willen bestellen komt op €23,62
Komen hier ook invoerkosten overheen?

Groeten Klara

Reply
  Martijn says mei 24, 2018

  Beste K van Dijk, Nee geen invoerrechten. Als de waarde van de goederen meer dan 22 euro is dan betaal je wel BTW over het totaalbedrag en inklaringskosten.

  Reply
Ruben says april 28, 2018

Voor de zekerheid vraag ik het maar even: ik krijg dus geen gedoe met extra kosten als ik tegelijkertijd van verschillende vendors/winkels bestel via aliexpress? Stel ik koop motoren van 20 euro bij shop X en riemen van 5 euro bij shop Y, dan zit ik veilig?

Reply
  Martijn says mei 24, 2018

  Ik kan natuurlijk niet met 100% zekerheid zeggen dat het je geen extra kosten hoeft te betalen. Maar zodra je bij verschillende leveranciers besteld worden de pakketjes apart verzonden.

  Reply
amanda says augustus 15, 2018

Namaak artikelen heeft dat ook gemalen met speelgoed of wat moet ik daar onder zien?? Gr amanda

Reply
  Martijn says augustus 16, 2018

  Beste Amanda,

  Dat klopt inderdaad. Namaakproducten zijn kopieën van merkartikelen. Bijvoorbeeld Namaak Lego producten.
  Heb je een vermoeden dat het namaak is? NIET IMPORTEREN!

  Reply
van de walle marion says augustus 31, 2018

Beste,
Als ik een massagetoestel van 16 euro wil kopen, de verzending is 16 euro ook, zal ik dan kosten moeten betalen?
Mvg,
Marion

Reply
  Martijn says september 1, 2018

  Beste Marion,

  Ik ga er vanuit dat je deze stoel wilt importeren vanuit een NIET EU land. De verzendkosten tellen niet mee voor de BTW. zie: bron

  Mvg,

  Martijn

  Reply
Krishen Sukhraj says september 20, 2018

Hallo, ik heb een microfoon besteld van 120 euro via aliexpr ess en moet nu invoer recht als btw betalen. Het bedrag is lager dan 150 euro, en toch invoer recht?

Reply
  Martijn says september 21, 2018

  Beste Krishen, Dat is vreemd. Op de factuur staat als het goed is aangegeven waarover je de invoerrechten betaald.
  Op de site van de belastingdienst staat uitgelegd dat voor een bedrag boven de 22 euro en onder de 150 euro (NIET EU LAND) geen invoerrechten hoeft te betalen. bron.

  Als ik jou was zou ik het even goed uitzoeken. Ik zie je reactie graag tegemoet!

  Gr,

  Martijn

  Reply
Katinka says september 23, 2018

Maar hoe betaal ik die invoer kosten? Want me dochter bestelde iets van 50 euro wat haar uiteindelijk 90 euro kostte. Maar ik wil het wel eerlijk doen maar we weten niet hoe. En als alles verdubbeld is het nog duur. Maar ik wil wat hebben boven de 22 maar wil de boete niet betalen. Omdat ik wel de tax wil betalen.

Reply
  Martijn says september 24, 2018

  Je hebt als het goed is een factuur gekregen voor de te betalen BTW

  Reply
peter van roon says oktober 9, 2018

Hoi Martijn

Heb een vraagje, wou een versterker kopen bij aliexpress, deze schijnt rechtstreeks uit een duits magazijn te komen, versterker kost ongeveer 100 euro, komen er in dit geval ook extra kosten bij?

Reply
  Martijn says oktober 10, 2018

  Beste Peter, als het product al europa is ingevoerd betaal je geen extra kosten.

  Reply
Melissa says oktober 23, 2018

Vraagje,
Ik wil een luchtkussen bestellen van 460 euro wat zijn dan de invoerkosten en btw.. Waar valt een lucht kussen onder?

Reply
  Martijn says oktober 23, 2018

  Hey Melissa,

  Je betaalt inderdaad BTW en invoerrechten. De invoerrechten zijn afhankelijk van het product. Heb je een linkje voor mij? Er zijn namelijk zoveel verschillende luchtkussens!

  Groeten,

  Martijn

  Reply
d heijden says oktober 23, 2018

waar vallen usb sticks onder, computeronderdelen ? en dus 0% invoerrechten? Dus bij bedrag boven de 150 euro wel BTW en afhandeling/inklaringskosten van 17,55, maar geen invoerrechten?

Reply
Wilma says november 4, 2018

Wil graag een bed bestellen bij Ali van ongeveer 500 euro…hoeveel komt daarbij?

Reply
Marco says november 7, 2018

Hoi martijn even een vraag ik heb een kachel besteld bij ali wat 141 euro kost hoe ziet de douane cq postbezorger wat het pakket kost staat dit er op of hoe gaat dit

Reply
Add Your Reply