Moet ik invoerrechten betalen als ik op aliexpress bestel?

Je wilt een product bestellen op AliexPress.

Maar moet je nu extra betalen voor belastingen en invoerrechten?

We hebben het voor je uitgezocht!

Laten we bij het begin beginnen. AlieXpress is aantrekkelijk omdat je producten kunt kopen die vele malen goedkoper zijn dan de Europese webshops en winkels. Waarom zou je dan niet altijd in China bestellen?

Nou, elk voordeel heeft z’n nadeel. Allereerst is de verzendtijd niet optimaal, de levertijd om een product van China naar Nederland te verzenden duurt gemiddeld 14 tot 35 dagen. Soms ligt het product al binnen 2 weken op de deurmat en soms moet je een hele maand wachten.

Daarnaast is het best lastig om de kwaliteit van een product te bepalen. Daarom heb ik een artikel geschreven zodat je ervoor kunt zorgen dat je de kwaliteit van het product redelijk kunt bepalen. Lees het artikel over betrouwbaar kopen hier.

Invoerrechten en belastingen

Je hebt een leuk product gevonden, het product heeft de kwaliteitscheck doorstaan en je bent van plan het product aan te schaffen. Echter vraag je je af of je geen extra kosten hoeft te betalen zodra het product via de douane Europa binnenkomt.

Wist je dat producten binnen Europa vrij zijn van invoerrechten en omzetbelasting?

Komt het pakketje buiten Europa, wat meestal het geval is via AlieXpress (Azië), dan gaat het pakketje door de douane.

Eigenlijk is de vuistregel heel erg simpel. Indien de totale order waarde onder de 22 euro is betaal je geen invoerrechten en geen omzetbelasting (btw).

Naast invoerrechten en omzetbelasting kunnen er ook accijnzen aan een bepaald product gebonden zijn. Accijnzen zijn voornamelijk toegevoegd aan alcoholhoudende producten, minerale oliën (zoals benzine dieselolie en lpg) en tabaksproducten.

De volledige tarievenlijst voor accijnsproducten vindt je hier.

Bereken eerst de orderwaarde

Let op: de orderwaarde wordt berekent over het totaal van de bestelde producten. Koop je dus 5x een product van 5 euro en wordt dit als 1 pakket verzonden dan is de totaalwaarde van de order 25 euro en dien je omzetbelasting te betalen.

De totaal waarde van deze order is €31,22. Je betaalt dus omzetbelasting en inklaringskosten op bovenstaande order. Het komt echter regelmatig voor dat je de dans ontspringt. Niet allee pakketjes worden namelijk aangemeld bij de douane. Vooral als het totale orderbedrag om en nabij 22 euro is.

Mocht je je afvragen waarom ik een cashback van €1,64 krijg? Check dan ook even dit artikel: AlieXpress CashBack. Hier leg ik uit hoe ook jij gebruik kunt maken van AlieXpress Cashback!

Pro Tip: Je kunt de producten los van elkaar bestellen zodat ze apart verzonden worden. Zorg er dan wel voor dat er een paar dagen tussen zit! Anders bundelt de vendor ze samen in 1 pakket en kom je alsnog in aanmerking voor extra belastingen.

Hieronder heb ik een overzichtelijke tabel gemaakt waarin je gemakkelijk kunt zien wat en wanneer je extra belastingen moet betalen voor een bestelling op AlieXpress.

Waarde van de zending Belastingen
Tot en met 22 euro Geen invoerrechten

Geen btw (omzetbelasting)

Meer dan 22 euro tot en met 150 euro Geen invoerrechten

Wel btw (omzetbelasting)

Inklaringskosten

Meer dan 150 euro

 

Wel invoerrechten

Wel btw (omzetbelasting)

Inklaringskosten

Let op: Je mag geen pillen, namaak producten, planten, dieren en medicijnen zomaar invoeren.

Wat zijn Inklaringskosten?

Naast belastingen en invoerrechten moet je ook inklaringskosten betalen aan het postbedrijf dat je pakketje bezorgt. Zij hebben namelijk de bestelling moeten aanmelden bij de douane. Dat is natuurlijk niet gratis en kost een paar euro’s tot een paar tientjes. Afhankelijk van het bedrijf dat jouw pakketje aanmeldt.

Ik heb even uitgezocht hoe het bij PostNL geregeld is. Bij PostNL betaal je 17,50 euro voor inklaringskosten (dit geldt alleen voor verzendingen exclusief verzekerings- en verzendkosten). Voor postzendingen vragen zij een bedrag van 13 euro. Inklaringskosten zijn alleen van toepassing op orders boven 22 euro.

Invoerrechten

Indien het totaalbedrag van je bestelling boven de 150 euro uitkomt worden zijn er invoerrechten van toepassing. Ik heb de tabel hieronder uitgewerkt.

Product Invoerrechten
variëren
van /
tot en
met

btw

Hoe maak ik
de berekening?
Telefoontoestellen 0 21% Zie berekening A
Computers en
computeronderdelen
0 21% Zie berekening A
Koptelefoons en
microfoons
0 t/m 2 % 21% Zie berekening B
Speelgoed 0 t/m 4,7% 21% Zie berekening B
Boeken 0 6% Zie berekening A
Cd’s en Dvd’s 0 t/m 4,7 % 21% Zie berekening B
Koffers en
weekendtassen
0 t/m 3,7% 21% Zie berekening B
Schoeisel 3,5 % / 17% 21% Zie berekening B
Sieraden en juwelen 0 t/m 4% 21% Zie berekening B
Kleding 0 t/m 12% 21% Zie berekening B
Schoonheidsmiddelen/
verzorgingsproducten
0 21% Zie berekening A
Auto- en
motoronderdelen
3 t/m 4,5% 21% Zie berekening B
Horloges 4,5%
(min € 0,30 en
max € 0,80 per horloge)
21% Zie berekening B

Berekening A

Bereken de btw omzetbelasting (21%) over de totaalwaarde van de goederen. Dit is inclusief alle kosten! Zoals onder andere: vervoerskosten, verzekering etc. etc.

Berekening B

Kom je in aanmerking voor het betalen van invoerrechten dan bereken je eerst de waarde van de te betalen invoerrechten. Vervolgens voeg je de waarde van de invoerrechten toe aan de waarde van producten. Vervolgens bereken je de te betalen btw (21%) over deze goederen.

Bron: Belastingdienst

Wat mag je niet invoeren?

Het is eigenlijk vanzelfsprekend welke producten je wel en niet mag invoeren, maar om de volledigheid van dit artikel te waarborgen heb ik hieronder een lijstje met producten gemaakt die je niet zomaar mag invoeren.

Je mag geen wapens, pillen, namaak artikelen, platen dieren en medicijnen zomaar invoeren. Het pakketje kan in beslag worden genomen en in sommige gevallen kun je zelfs vervolgd worden! Dus let goed op en houd je aan de Nederlandse wet.

Conclusie

Niet zomaar alles bestellen, eerst even bedenken of je het product wel mag invoeren.

Het is best belangrijk om vooraf te weten wat je wel en wat je niet mag invoeren. Daarnaast is het van belang om vooraf de kosten te bepalen voordat jet een product inkoopt. Op deze manier kun je je marges beter bepalen en indien het om een consumenten aankoop gaat weet je vooraf de exacte kosten van de bestelling en kom jet niet voor verrassingen te staan.

Verder zou ik zeggen, leef je uit! Doe je ding en ga op zoek naar dat ene product wat je hier in Nederland nog niet kunt krijgen.

Heb je vragen? Laat hieronder een berichtje achter.

 

 

About the Author Martijn

Hoi, Martijn hier. Ik ben verslaafd geworden aan internet marketing sinds begin 2016.. Ondertussen is dit mijn fulltime baan! Ik deel mijn ervaringen op dit blog om zo mijn eigen proces te documenteren en uiteraard jou te helpen op weg naar jouw fulltime inkomen op het internet. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht via het contact formulier!

Leave a Comment:

4 comments
Rob Marcus says februari 2, 2018

Hey,

Moet je ook invoerrechten betalen over de bezorgkosten als de verkoper de bezorgkosten betaald.?

Reply
    Martijn says februari 16, 2018

    Nee, je betaald alleen invoerrechten voor orders boven 22 euro.

    Reply
Rina v Barlingen says februari 7, 2018

Ik wil graag 10 x desktop organizer bestellen, via bovenstaande website. De levering komt uit Duitsland. Totaal bedrag 87,00.

Als ik het goed begrepen heb, hoef je binnen de EU geen invoerrechten te betalen, klopt dat?
zijn er nog andere extra kosten waar ik rekening mee dien te houden?. [ muv de verzendkosten natuurlijk]

Reply
Add Your Reply