Geavanceerde affiliate link tracking

Heb je je weleens afgevraagd of het tracken van affiliate linkjes wat makkelijker zou kunnen?

Nou, ik ook!

Het aanmaken van affiliate links is in de meeste gevallen best omslachtig en tijdrovend. En dan moet je ook nog eens per link die je aanmaakt een subid (referentie) opgeven zodat je later kunt checken waar de sale vandaan kwam.

Daarnaast is het best lastig om een consistent systeem op te zetten. Mijn affiliate referentie linkjes bestonden soms uit hoofdletters, underscores en soms ook weer niet. Dan gebruikte ik alleen kleine letters en dashes.

Een grote chaos dus.

Daarom dacht ik, dat moet makkelijker kunnen!

Gemakkelijk affiliate links tracken

Ik wil namelijk dat al mijn affiliate links op een dezelfde manier getracked worden en het moet mij minder tijd kosten om deze linkjes aan te maken.

Ik ben aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een handige plugin die ervoor zorgt dat de url van de pagina waar de bezoeker zich op dit moment bevind meegeeft aan mijn affiliate link.

Bijvoorbeeld, de bezoeker is op de volgende pagina: www.mijnblog.nl/beste-konijnen-voer.

Dan wil ik dat het SubID van mijn affiliate links de volgende referentie bevat: “beste-konijnen-voer”.

Is de bezoeker op de volgende pagina: www.mijnblog.nl/honden-uitlaten

Dan wil ik dat het SubID van mijn affiliate links de volgende referentie bevat: “honden-uitlaten”.

 

De plugin: InternetViking Dynamic SubID

Met deze plugin kun je op eenvoudige wijze dynamische SubID’s aan je affiliatelinks toevoegen.

Het enige wat je hoeft te doen is op de plaats van het SubID de volgende tekst plaatsen: “setsubid”. De setsubid parameter wordt automatisch vervangen door de url van de pagina waar de bezoeker zich op dit moment bevindt.

Laat ik een tweetal voorbeelden geven.

Ik heb een website over wasmachines en op deze pagina: “beste-wasmachines-voor-starters” wil ik een affiliate link plaatsen naar dit product: https://www.wasmachinestore.nl/product/735244/aeg-l7fe86ew.html.

Dit is hoe je een affiliate link aanmaakt in PerformanceHorizon.com voor CoolBlue.nl

1) Hier plaats je de url van het product dat je wilt promoten

2) Hier plaats je de referentie tag.

Vervolgens krijgen we de volgende link:

http://prf.hn/click/camref:1011l36s4/pubref:beste-wasmachines-voor-starters/destination:https%3A%2F%2Fwww.wasmachinestore.nl%2Fproduct%2F735244%2Faeg-l7fe86ew.html

 

niks mis mee, maar voor elke link die ik maak voor deze pagina moet ik handmatig de referentie invullen.

Dat kan met de plugin anders!

Dankzij deze handige plugin hoef je als referentie alleen maar “setsubid” in te vullen. Dat komt er als volgt uit te zien:

1) Hier plaats je de url van het product dat je wilt promoten

2) Normaal plaats je hier de url van de url van de pagina, werk je met deze handige plugin dan hoef je alleen maar het woordje “setsubid” in te vullen. De plugin gaat voor jou aan de slag en vervangt “setsubid” met de url van de pagina waarop de link geplaatst wordt.

Zet je de link op de pagina: www.mijnwebsite.nl/beste-wasmachines-voor-starters

Dan verandert de affiliate link in: http://prf.hn/click/camref:1011l36s4/pubref:beste-wasmachines-voor-starters/destination:https%3A%2F%2Fwww.wasmachinestore.nl%2Fproduct%2F735244%2Faeg-l7fe86ew.html

Zet je dezelfde link op de volgende pagina: www.mijnwebsite.nl/beste-wasmachines

Dan komt de affiliate link er als volgt uit te zien: http://prf.hn/click/camref:1011l36s4/pubref:beste-wasmachines/destination:https%3A%2F%2Fwww.wasmachinestore.nl%2Fproduct%2F735244%2Faeg-l7fe86ew.html

Jouw tracking wordt dus een stuk consistenter en het aanmaken van de affiliate links kost ietwat minder tijd.

Gemakkelijk campagnes tracken

Maar wat nu als we bij willen houden waar de bezoeker vandaan komt?

Nou, dat is niet zo moeilijk! Hiervoor hoeven we alleen maar het “presubid” parameter aan de url van je eigen pagina toe te voegen.

Bijvoorbeeld, je maakt een advertentie op Facebook, die verwijst naar de volgende url: www.mijnblog.nl/beste-konijnen-voer, zorg er dan voor dat het “presubid” parameter wordt toegevoegd aan de pagina waar je het verkeer heen stuurt. De uiteindelijke url ziet er dan als volgt uit:

“www.mijnblog.nl/beste-wasmachines?presubid=facebook

De affiliate link die we zojuist geplaatst hebben op deze pagina komt er dan als volgt uit te zien:

http://prf.hn/click/camref:1011l36s4/pubref:facebook_beste-wasmachines/destination:https%3A%2F%2Fwww.wasmachinestore.nl%2Fproduct%2F735244%2Faeg-l7fe86ew.html

Mocht er een sale gedaan worden via deze link dan kun je zien dat degene van facebook af kwam en op de volgende pagina was: “beste-wasmachines”.

Uiteraard kun je nog veel specifieker aan de slag gaan met je tracking. Stel je hebt een Facebook campagne lopen die je een nummer hebt gegeven, bijvoorbeeld nummer 24.

Dit zou je ook mee kunnen geven in de presubid parameter. Dan maak je er bijvoorbeeld van:

“www.mijnblog.nl/beste-wasmachines?presubid=facebook_campagne_24

De affiliate link zal dan veranderen in:

http://prf.hn/click/camref:1011l36s4/pubref:facebook_campagne_24_beste-wasmachines/destination:https%3A%2F%2Fwww.wasmachinestore.nl%2Fproduct%2F735244%2Faeg-l7fe86ew.html

 

Goed om te weten: Presubid blijft standaard 24 uur bewaard door middel van een cookie! zodra de bezoeker dus naar een andere pagina gaat willlen we wel onthouden dat ie eigenlijk van onze eerdere presubid af kwam. 

Wil je de bewaarperiode aanpassen? dat kan! Stuur dan de volgende parameter met de url mee: psd=<aantal uren>

psd staat voor: pre subid duration

Bijvoorbeeld: om de presubid 48 uur  te tracken voeg je dit stukje code aan de url toe: &psd=48

“www.mijnblog.nl/beste-wasmachines?presubid=facebook_campagne_24&psd=48

InternetViking Dynamic SubIDs Plugin downloaden

Nu je helemaal enthousiast bent geworden, duhh! Ben je zeker benieuwd hoe duur deze plugin is? Nou, deze plugin krijg je van mij helemaal GRATIS!

Ik zou zeggen, leef je uit!

Je kunt ‘m hier downloaden: download

Laat mij weten wat je ervan vindt?!

Owja, wacht even…

Laat je me even weten wat je van de plugin vindt? Ga je deze gebruiken of heb je nog suggesties voor een versie 2? Laat het mij weten in de comments hieronder!

Happy tracking!

InternetViking – Martijn

About the Author Martijn

Hoi, Martijn hier. Ik ben verslaafd aan internet marketing sinds 2015. Ondertussen werk ik fulltime als internet marketeer en deel ik mijn ervaringen op dit blog om mijn ontdekkingen en proces te documenteren en uiteraard jou een handje op weg te helpen met jouw online avontuur. Heb je vragen, suggesties of opmerkingen laat dan een berichtje achter zodat ik je vraag zo goed mogelijk kan beantwoorden zodat ook andere er voordeel uit kunnen halen.

Leave a Comment: